Клініко-морфологічні особливості папіломавірусної інфекції та дисплазій шийки матки у жінок раннього репродуктивного віку

Крук О.Ю., Самбор Л.Ф., Кривокульський Д.Б.

Метою даного дослідження було вивчення клініко-морфологічних особливостей епітелію шийки матки.

Визначено зміни епітелію шийки матки за наявності вірусу папіломи людини (ВПЛ) у поєднанні з дисплазіями шийки матки в жінок раннього репродуктивного віку.

Матеріалом були дані 150 жінок у віці від 18 до 24 років, які перебували на лікуванні з 2008 по 2012 р. Усіх досліджуваних розділено на 2 групи залежно від наявності ВПЛ: 1-ша група — 70 віруспозитивних, 2-га група — 50 віруснегативних.

50% пацієнток, інфікованих ВПЛ, в анамнезі одержували тривале лікування дисплазії шийки матки, що свідчить про неефективність раніше проведеної терапії

та значну частоту рецидивів, пов’язану з персистенцією ВПЛ. У 70% жінок виявлено ВПЛ одночасно високо- та низькоонкогенного типу, діагностовано поєднання з герпетичною інфекцією 2-го типу.

На основі клінічних і цитоморфологічних досліджень у пацієнток з дисплазіями та ВПЛ відзначали високий рівень рецидивів і мікст-інфекції. Визначено морфологічні особливості цитопатогенної дії ВПЛ та характерні ознаки: багатоядерні симпласти, двоядерні клітини з вакуолізацією ядер, амфофілія цитоплазми, гіперхромна койлоцитарна атипія, кератиноцити.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment