Тактика лікування хворих на рак шийки матки у ІІ триместр вагітності

Козіна В.І.

Рак шийки матки (РШМ) займає перше місце серед пухлин, асоційованих з вагітністю. Вибір методу лікування при РШМ під час вагітності визначають згідно зі стадією захворювання, строком вагітності та рішенням матері щодо збереження вагітності.

У ІІ триместр вагітності тактика лікування перш за все залежить від стадії захворювання. Якщо у жінки діагностували І стадію РШМ, то зберігають вагітність до 28 тиж і після розродження через 4–8 тиж проводять широку конізацію. Якщо у вагітної виявлено РШМ ІІ стадії, а строк вагітності становить до 20 тиж, вагітність переривають, проводять радикальну гістеректомію з лімфодисекцією і через 2–3 тиж курс променевої терапії (дистанційна гамма-терапія, сумарна доза в точці А — 40 Гр, у точці В — 20 Гр). У разі вагітності строком більше 20 тиж пролонгують вагітність до 28–32 тиж і в подальшому проводять кесарів розтин з одномоментною радикальною гістеректомією, лімфодисекцією та курсом хіміотерапії через 2–3 тиж. У випадку діагностування у вагітної

ІІІ або ІV стадії РШМ, то у термін до 20 тиж проводять зовнішнє опромінення (40 Гр) після переривання вагітності, а у строк більше 20 тиж — кесарів розтин з подальшою субтотальною гістеректомією та курсом хіміотерапії.

Отже, у ІІ триместр тактика лікування та збереження фертильності жінки залежать від стадії РШМ.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment