Переваги застосування методики IMRT порівняно з 3-D-конформною променевою терапією у хворих на рак передміхурової залози

Сафронова О.В., Костюк К.С.

Мета дослідження — порівняння дозового навантаження на пухлину при раку передміхурової залози (ПЗ), регіонарні лімфатичні вузли та сечовий міхур при застосуванні променевої терапії з модульованою інтенсивністю дози (IMRT — Intensity-Modulated Radiation Therapy) та 3-D-конформної променевої терапії (3D-КПТ).

На базі Всеукраїнського центру радіохірургії клінічної лікарні «Феофанія» проліковано 11 пацієнтів з раком ПЗ ІІ–ІІІ (Т2–3N0M0) стадії із застосуванням методики IMRT. У даних хворих розраховано віртуальний план 3D-КПТ.

Сумарна вогнищева доза (СВД) на ПЗ при застосуванні методики опромінення IMRT становила 71,4±3,31 Гр (p<0,05), на лімфатичні вузли малого таза — 49,1±2,21 Гр (p<0,05). Променеве навантаження на сечовий міхур дорівнювало 38,4±4,95 Гр (p<0,05), що значно нижче за толерантну дозу. СВД на ПЗ при 3D-КПТ становила 70,2±3,39 Гр, на лімфатичні вузли малого таза — 50,1±3,42 Гр (р<0,1), при цьому сечовий міхур отримував 50,2±2,42 Гр (р<0,1), що не перевищувало толерантної дози, але було значно вищим, ніж при застосуванні методики IMRT.

Використання методики опромінення IMRT у хворих на рак ПЗ має значні переваги перед 3D-КПТ. Можливість встановлювати ліміти дози на критичні органи, висока конформність дозволяє підвести оптимальну терапевтичну дозу на пухлину та суттєво зменшити променеве навантаження на сечовий міхур.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment