Віддалені результати застосування методики дренування заочеревинного простору при розширених екстирпаціях матки

Каюк В.Г. , Місюрко О.І. , Казмірчук Д.С. , Безносюк О.М.

Метою дослідження є аналіз віддалених результатів застосування методики дренування заочеревинного простору при розширених екстирпаціях матки з лімфодисекцією.

Післяопераційні лімфогенні кісти (ПЛК) заочеревинного простору є найчастішим післяопераційним ускладненням при розширених екстирпаціях матки, яке вимагає повторних оперативних втручань, значно подовжує період стаціонарного лікування та підвищує його вартість. Причиною ПЛК є руйнування лімфатичних судин та вилучення лімфовузлів під час дисекції клітковини заочеревинного простору, за відсутності дренування якого ПЛР виникають у 15–40% хворих.

У 2002 р. В.Г. Каюком запропоновано методику дренування заочеревинного простору при розширених екстирпаціях матки, суть якої полягає в проведені спарених трубчастих поліхлорвінілових дренажів через контрапертури на 2 см медіальніше від верхньої ості клубової кістки та підведенні їх заочеревинно до ділянки лімфодисекції. Додатково ділянка дисекції дренується товстим (0,8 см) гумовим трубчастим, доповненим гумовою смужкою дренажем, проведеним через отвір в склепінні піхви за Брауде, спеціально залишеним для дренування.

За 11 років у період з 2002 до 2013 р. методику застосовано у 407 хворих, у яких виконано розширену екстирпацію матки. Серед них ПЛР виникла у 7 пацієнток, що становило 1,71% порівняно з 40% до застосування методики. Це значно зменшило кількість повторних оперативних втручань, скоротило середню тривалість перебування в стаціонарі з 41, 3±4 до 23,4±2 ліжко-дня.

Проаналізувавши причини неефективності інших методик, встановлено, що ПЛР виникають при забиванні дренажів густою лімфою та просвіту дренажу залишками клітковини. Застосована методика значно знижує частоту ПЛК.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment