Динаміка змін денситометричної щільності трабекулярної частини хребців поперекового відділу хребта в хворих на лімфому Ходжкіна на діагностичному та хіміотерапевтичному етапі лікування

Яворська Ю.В.

Проаналізовано зміни мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ) в 37 хворих на лімфому Ходжкіна (ЛХ) за даними комп’ютерних томограм методом вимірювання МЩКТ в трабекулярній частині хребців поперекового відділу хребта на діагностичному етапі та після завершення 4–6 курсів поліхіміотерапії (ПХТ). Діагноз ЛХ встановлювали на основі клініко-гістологічних даних згідно з Національними критеріями діагностики.

На діагностичному етапі отримано достовірне зниження показників МЩКТ у групі хворих на ЛХ IV стадії на 16,57% порівняно з II стадією, у групі з інтоксикаційною симптоматикою (В) — на 15,73% при зіставленні з групою пацієнтів без симптомів інтоксикації (А). На етапі завершення ПХТ зниження показників МЩКТ на 27,04% одержано в групі хворих на ЛХ III стадії порівняно з II стадією, у групі В — на 18,22% порівняно з групою А. У групі чоловіків, які отримали 6 курсів ПХТ, — на 30,52% порівняно з тими, у яких провели 4 курси ПХТ. У групі чоловіків — на 24,47% порівняно з вихідними показниками, у групі жінок — на 26,13%.

Зменшення МЩКТ на діагностичному етапі залежить від стадії пухлинного процесу та наявності симптомів інтоксикації. Провідним фактором зменшення МЩКТ на етапі завершення ПХТ є кількість курсів ПХТ.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment