НВЧ радіотермометрія як метод контролю добових біоритмів у лікуванні раку грудної залози

Воробйов М.О., Воробйов О.М., Шмикова О.В., Фисина Ю.Ю.

Мета роботи — вивчення добових біоритмів пухлин у хворих на рак грудної залози (РГЗ) до і після проведення хронохіміотерапії.

Дослідження базується на результатах лікування 215 хворих на РГЗ, які одержали поліхіміотерапію (ПХТ) з урахуванням біоритмів пухлин. НВЧ радіотермометрію (РТМ) грудних залоз виконували за допомогою радіотермометра РТМ-01-РЕС.

До досліджуваної групи увійшли 107 хворих на РГЗ стадії T1–4N1–2M0. Контрольна група складається зі 108 хворих на РГЗ зіставних стадій та віку. ПХТ проводили у групах за схемами FАС, СМF, АТ, у досліджуваній групі змінювали час введення ПХТ відповідно до добових біоритмів температури пухлини. РТМ виконували перед початком лікування і після проведення 4 курсів ПХТ 4 рази на добу. Це давало змогу виявити пік підвищення температури в пухлині, введення хіміопрепаратів призначали саме на цю годину. Динаміка зниження сумарної термоасиметрії відображала ефективність лікування. Показник тривалості життя 3 роки і більше становив у досліджуваній групі 48,6%, а в контрольній — 33,3%.

РТМ грудних залоз є безпечним неінвазивним методом визначення добових біоритмів пухлинних клітин під час лікування.

Хронохіміотерапія дозволяє значно поліпшити віддалені результати комплексного лікування хворих на рак грудної залози.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment