В Україні вже проведено 50 пересадок гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора

Устінов О.В.

Наприкінці січня 2023 р. медики Київського центру трансплантації кісткового мозку провели вже 50-ту пересадку гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора в Україні.

Цього разу допомоги потребував 24-річний Владислав з Рівненщини, який бореться з онкологічним захворюванням крові. Донором для нього став чоловік з Німеччини, який кілька років тому зареєструвався в реєстрі донорів кісткового мозку.

Подробиці про трансплантацію кісткового мозку

Наразі в Україні неродинні трансплантації кісткового мозку проводять у трьох медичних закладах: Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит», Київському центрі трансплантації кісткового мозку та Черкаському обласному онкологічному диспансері.

Серед 50 пацієнтів, які отримали необхідну допомогу шляхом пересадки кісткового мозку від неродинного донора, наймолодшому було 7 міс, найстаршому — 57 років.

Пошук неродинних донорів в Україні здійснюється через Український реєстр донорів кісткового мозку, який співпрацює зі Світовим реєстром.

В Українському реєстрі наразі налічується понад 8 тис. потенційних донорів. Чим більша кількість зареєстрованих потенційних донорів, тим більше шансів у пацієнтів на одужання.

Нещодавно потенційним донором кісткового мозку стала дружина Президента Олена Зеленська.

Приєднатися до реєстру донорів кісткового мозку можна за посиланням.

За матеріалами moz.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment