Які медичні послуги мають бути безоплатними для пацієнтів з онкологічними захворюваннями

Устінов О.В.

Програма медичних гарантій покриває всі види медичної допомоги для пацієнтів з онкопатологією. Від діагностики до лікування та реабілітації й паліативної допомоги.

Сімейний лікар — перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання. Лікар первинки може виписати направлення на необхідні аналізи та інструментальні дослідження. Торік лікарі первинної медичної допомоги виявили злоякісні новоутворення у 219 259 українців. Також вони створили направлення на консультацію до онколога для 342 352 пацієнтів та 11 839 — до дитячого онколога.

«Здоров’я — це не те, що можна відкласти на потім. Особливо, коли мова йде про онкологічні захворювання. В Україні діагностика, лікування та ліки включені до Програми медгарантій і є безоплатними для пацієнтів з підозрою чи встановленим онкодіагнозом. Цьогоріч на лікування осіб з онкозахворюваннями передбачено понад 6,5 млрд грн та майже 525,5 млн — на раннє виявлення», — зазначила Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

Електронне направлення — обов’язкова умова отримання спеціалізованої медичної допомоги при онкозахворюванні. Пацієнт може обирати заклад, де отримувати послуги, незалежно від реєстрації чи фактичного перебування. Внутрішні переселенці можуть розраховувати на безоплатну медичну допомогу в будь-якому куточку країни.

Які медичні послуги може отримати людина з підозрою на онкозахворювання та зі встановленим діагнозом?

Діагностика

Безоплатними за направленням є шість досліджень для раннього виявлення онкопатології. Це мамографія, цистоскопія, гістероскопія, бронхоскопія, колоноскопія та гастроскопія. Проходити ці обстеження регулярно рекомендують пацієнтам після 40 (мамографія, колоноскопія) та 50 років (всі інші).

У 2022 р. за Програмою медичних гарантій мамографію зробили понад 287 тис. українців, гістероскопію — понад 18 тис., гастроскопію — понад 182,8 тис., колоноскопію — майже 61 тис., цистоскопію — 18 тис., бронхоскопію — 12 тис. осіб.

Пацієнт з підозрою на онкопатологію має право на безоплатну діагностику в амбулаторних і стаціонарних умовах. Це лабораторні аналізи (аналіз крові, спинномозкової рідини тощо) та інструментальні дослідження. Інструментальні дослідження включають магнітно-резонансну томографію (МРТ) і комп’ютерну томографію (КТ), зокрема з внутрішньовенним контрастуванням, а також ультразвукове дослідження, рентген-дослідження, ендоскопічні дослідження, сцинтиграфію та ін.

Зробити аналізи чи обстеження можна в спеціалізованих онкозакладах або в багатопрофільних клінічних лікарнях. Адреси закладів можна дізнатися за номером контакт-центру Національної служби здоров’я України: 16-77 або за допомогою дашборду на сайті НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій».

Хіміотерапія та радіологічне лікування

Пацієнт з підтвердженим онкологічним діагнозом має право на безоплатне лікування в амбулаторних або стаціонарних умовах. Воно включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад МРТ і КТ тощо), а також ліки, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

При радіологічному лікуванні хворий має право на променеву терапію, забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії та витратними матеріалами, супровідну медикаментозну терапію. Якщо у медзакладі є лінійний прискорювач, гамма-ніж або кібер-ніж, проведення променевої терапії з цим обладнанням також включено до безоплатної допомоги.

Торік хіміотерапевтичне лікування за Програмою медгарантій отримали понад 81,5 тис. пацієнтів, радіологічну терапію — 31 тис. осіб.

Якщо пацієнту необхідне хірургічне втручання, воно також є безоплатним і покривається пакетом «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах». До безоплатної допомоги включено анестезію, всі витратні матеріали та обстеження.

Лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями

Пацієнти із цими хворобами мають право на безоплатну діагностику, терапію та супровід в амбулаторних або стаціонарних умовах. Лікування включає лабораторні та інструментальні дослідження (наприклад МРТ і КТ), а також застосування еферентної терапії або аферезу клітин крові, трансфузійну підтримку, інтенсивну терапію, кисневу підтримку, знеболення.

У 2022 р. лікування з приводу гематологічних та онкогематологічних захворювань отримали за Програмою медгарантій понад 23 тис. осіб.

Ліки

Пацієнтів з онкопатологією забезпечують ліками за кількома напрямами.

Це дороговартісні препарати, які централізовано закуповує держава. Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах у приміщенні лікарні. За розподіл лікарських засобів у регіонах відповідають обласні департаменти охорони здоров’я. Також перевірити їх наявність у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки.

Також пацієнти у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками з Національного переліку. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку, можна на сайті або в мобільному додатку «Ліки Контроль». Інформацію про наявність цих ліків медзаклади також мають періодично оновлювати на своїх сайтах та на стендах у приміщенні лікарні.

Супровід, реабілітація та паліативна допомога

Коли пацієнт з онкопатологією досягає ремісії, його супровід також є безоплатним за Програмою медичних гарантій. Лікар може направити його на реабілітацію в амбулаторних або стаціонарних умовах. Якщо хворий потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги за направленням лікаря.

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment