Захворюваність на рак може різко зрости до 2050 р. — ВООЗ

Устінов О.В.

Міжнародне агентство з дослідження раку Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) оприлюднило оцінки щодо глобального тягаря раку. Як зазначено у пресрелізі, у 2050 р. може різко зрости рівень захворюваності на рак порівняно з 2022 р.

Так, у 2022 р. зареєстровано близько 20 млн нових випадків раку та 9,7 млн — летальних. Найпоширенішими випадками онкопатології у 2022 р. стали онкозахворювання легень, молочної залози та колоректальний рак.

Нові оцінки свідчать, що разом 10 видів раку становили близько 2/3 нових випадків і смерті у всьому світі у 2022 р. Дані охоплюють 185 країн і 36 онкозахворювань.

Результати проведеного ВООЗ опитування у 115 країнах свідчать, що у більшості держав відсутнє адекватне фінансування базових послуг з лікування раку. Крім того, у світі зберігається нерівність у доступі різних груп населення до якісного лікування онкозахворювань.

Найпоширеніші види раку

Рак легені був найпоширенішим видом у 2022 р. в усьому світі з 2,5 млн нових випадків, це 12,4% від загальної кількості нових випадків раку. На 2-му місці рак молочної залози у жінок (2,3 млн випадків, 11,6%), колоректальний (1,9 млн випадків, 9,6%), передміхурової залози (1,5 млн випадків, 7,3%) і шлунка (970 тис. випадків, 4,9%).

Онкозахворювання легені було основною причиною смерті від раку (1,8 млн випадків смерті, 18,7% від загальної кількості випадків смерті від раку), потім йде колоректальний рак (900 тис., 9,3%), печінки (760 тис., 7,8%), молочних залоз (670 тис., 6,9%) і шлунка (660 тис., 6,8%).

Так, у жінок найбільш часто діагностованим раком і основною причиною смерті від нього був рак молочної залози, тоді як у чоловіків це було онкозахворювання легені.

Прогноз щодо захворюваності на рак

«У 2050 р. очікується понад 35 млн нових випадків раку, що на 77% більше, ніж у 2022 р.», — повідомляють у Міжнародному агентстві з дослідження раку ВООЗ.

Ключовими факторами зростання захворюваності на рак є, зокрема, вживання алкоголю та тютюну, а також ожиріння.

Крім того, прогнозується, що найбільше зростання захворюваності відмічатимуть у країнах з низьким рівнем доходів. Смертність від онкопатології там може зрости вдвічі.

Як знизити ризик виникнення раку?

Нагадаємо, що в нашій країні злоякісні новоутворення входять до основних 5 причин смерті українців та посідають 2-гу позицію після серцево-судинних захворювань. Водночас приблизно в третині випадків смерть від раку зумовлена основними поведінковими факторами ризику.

А отже, близько 30–50% онкохвороб можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя. Так, потрібно відмовитися від паління тютюну та вживання алкоголю, подбати про збалансоване харчування, бути фізично активними, не засмагати, вакцинуватися, уникати ризикованої поведінки та регулярно проходити профілактичні огляди.

Ознайомитися із пресрелізом ВООЗ можна за посиланням.

За матеріалами phc.org.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment