Дослідники вивчають нові біомаркери для вдосконалення діагностики меланоми

Дослідники з Університету Південної Австралії (University of South Australia) розробляють нові біомаркери, які можуть допомогти вдосконалити діагностику раку шкіри та запобігти затримці лікування.

Меланома має широкий діапазон розмірів і форм, що можуть нагадувати численні доброякісні та інші злоякісні новоутворення шкіри. Це може суттєво ускладнити діагностику меланоми навіть для досвідчених дерматологів. Сучасні маркери, які використовуються в клінічній практиці для ідентифікації ракових клітин і їх відмінності від здорових клітин, не завжди є достатньо чутливими або специфічними. Тож, вчені сподіваються визначити нові біомаркери, які дозволять суттєво підвищити точність діагностики меланоми.

Дослідники розробляють нові методи виявлення вказаної патології, засновані на визначенні аномальних біомаркерів в ендосомальній системі клітин, які позначають ріст меланоми.

«У разі меланоми ця система гіперактивована і відіграє важливу роль у виникненні пухлини та стимулюванні її росту. Визначивши маркери, які можуть позначати ці клітини темно-коричневим кольором, лікарі зможуть бути на 100% впевненими щодо діагнозу», — пояснив керівник дослідження доктор Джессіка Логан (Jessica Logan), науковий співробітник відділу клінічних і медичних наук Університету Південної Австралії.

Меланома є основною причиною смертності, пов’язаної з раком шкіри. За оцінками ВООЗ, у 2020 р. у світі було діагностовано 325 тис. нових випадків меланоми і близько 57 тис. людей померли від цієї хвороби. Учені прогнозують, що до 2040 р. кількість нових випадків патології може зрости більш ніж на 50% до понад 500 тис. на рік, а смертність може сягнути 100 тис. на рік.

«Наші дослідження в першу чергу зосереджені на розробці більш ефективних біомаркерів для меланоми, а також на розумінні того, як хвороба прогресує», — підкреслила Д. Логан.

«Надмірне ультрафіолетове опромінення може викликати рак шкіри, тому нанесення сонцезахисного крему та регулярні перевірки шкіри є обов’язковими, але генетика також відіграє важливу роль. Якщо хтось із членів вашої родини має рак шкіри, у вас також є ризик захворіти», — додала дослідниця.

Учені сподіваються перейти до клінічних випробувань нових біомаркерів протягом наступних кількох років.

За матеріалами www.unisa.edu.au

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment