Національний інститут раку зареєстровано як державне некомерційне підприємство

Устінов О.В.

Міністерство юстиції України зареєструвало Національний інститут раку як державне некомерційне підприємство. Про це повідомляють на сайті закладу та наголошують, що організаційно-правова форма державного некомерційного підприємства дозволить інституту закуповувати нове обладнання та підвищувати якість надання послуг для пацієнтів.

Трансформація відомчих лікарень та закладів «третинки» у державні некомерційні підприємства — одне з положень закону № 1962- IX. Це дозволяє відомчим закладам отримати юридичну можливість перейти до принципу фінансування за надану послугу.

Які переваги отримає пацієнт від трансформації в державне некомерційне підприємство?

Інститут почне конкурувати на ринку медичних послуг, відповідно, зросте якість медичних послуг. Знизяться корупційні ризики: усі ліки будуть закуповуватися централізовано ДП «Медичні закупівлі України», а контролюватиме якість надання послуг буде Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

Інститут уже запланував частину надходжень від НСЗУ спрямувати на закупівлю лабораторних реактивів та реагентів, за які раніше доводилося сплачувати пацієнтам.

Нагадаємо, що Національний інститут раку уклав договори з НСЗУ на 16 пакетів медичних послуг (серед них — раннє виявлення онкозахворювань, хіміотерапевтичне лікування, радіологічне лікування, діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями) на загальну суму 440 млн грн і долучився до єдиного медичного простору. Єдиний медичний простір — один з пріоритетів медичної реформи, що триває зараз. У єдиному медичному просторі всі заклади доступні для пацієнта, а лікарні працюють за єдиними правилами та стандартами.

Тобто тепер будь-хто, хто обрав своєю лікарнею Національний інститут раку, за однаковими правилами, незалежно від місця реєстрації, може приїздити для отримання безоплатної допомоги за 16 пакетами. Це може бути як первинний, так і вторинний візит. Пацієнти вже з підтвердженим діагнозом в іншому медзакладі завжди можуть отримати іншу думку лікаря-спеціаліста та звернутися за направленням до лікуючого лікаря, щоб пройти діагностику і в інституті.

Національний інститут раку в межах пілотного проєкту ще в січні цього року почав приймати пацієнтів за програмою медичних гарантій, яких направляють сімейні лікарі та лікарі-онкологи.

Про те, як потрапити на прийом до лікаря, читайте за посиланням.

За матеріалами unci.org.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment