Середземноморська дієта може знижувати ризик раку передміхурової залози

Устінов О.В.

Згідно з даними нового дослідження вчених з Університету Південної Австралії (University of South Australia), чоловіки, які регулярно вживають різнокольорові фрукти та овочі, рідше хворіють на рак передміхурової залози.

Різнобарвні продукти, багаті певними мікронутрієнтами, допомагають запобігти раку передміхурової залози, а також прискорити одужання чоловіків, які проходять променеву терапію при цьому захворюванні.

Подробиці

Результати двох досліджень, опублікованих у журналі «Cancers», підкреслюють важливість середземноморської та азійської дієт, які включають ці продукти.

Дослідники порівняли концентрацію поживних мікронутрієнтів у плазмі крові пацієнтів з раком передміхурової залози з аналогічними показниками здорової контрольної групи, виявивши низькі рівні лютеїну, лікопіну, альфа-каротину та селену в осіб з онкопатологією та високі рівні заліза, сірки та кальцію в тій самій групі порівняно з контрольною.

Посилення пошкодження ДНК після радіаційного опромінення також було пов’язане з низьким вмістом лікопіну та селену в плазмі крові.

У чоловіків з концентрацією лікопіну в плазмі крові, нижчою за 0,25 мкг/мл, та/або вмістом селену, нижчим за 120 мкг/л, відмічають підвищений ризик розвитку раку передміхурової залози та, швидше за все, вони є більш чутливими до шкідливого впливу радіації.

До продуктів, багатих на лікопін, належать помідори, дині, папая, виноград, персики, кавуни та журавлина. Серед продуктів з високим вмістом селену біле м’ясо, риба, молюски, яйця та горіхи.

Висновки

Рак передміхурової залози залишається одним з найпоширеніших видів онкопатології серед чоловіків, він також часто призводить до смерті.

Результати цього дослідження підкреслюють, що підвищення вмісту кальцію, сірки та заліза в плазмі крові та зниження рівня селену, лікопіну та α-каротину пов’язані з підвищеною вірогідністю виникнення раку передміхурової залози.

За матеріалами sciencedaily.com, mdpi.com

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment