НСЗУ нагадує, які саме медичні послуги онкологічним хворим мають бути безоплатними

Устінов О.В.

Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкопатологією на кожному етапі лікування. Також безоплатними є діагностика онкозахворювання і ліки, які мають надавати пацієнту з онкологічним діагнозом. Але трапляються випадки, коли лікарі не надають повну інформацію пацієнтам про ті медичні послуги, які можна отримати безоплатно. Звідси виникає багато міфів про платне лікування онкопатології. Розбиваємо міфи.

Міф перший. Немає безоплатної медичної допомоги при лікуванні онкопатології. 
Програма медичних гарантій покриває усі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкопатологією на кожному етапі лікування. Для цього Національна служба здоров’я України (НСЗУ) щороку укладає із лікарнями договори і оплачує за медичне обслуговування пацієнтів у рамках таких пакетів:
«Хіміотерапевтичне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах»;
«Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах»;
–  «Радіологічне лікування та супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями в стаціонарних та амбулаторних умовах».

Безоплатними для пацієнтів з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення в межах цих пакетів є консультування, аналізи, інструментальні дослідження, проведення цитології, супровідна медикаментозна терапія, забезпечення компонентами та препаратами крові, ліками з централізованих закупівель МОЗ та інших програм, а також ліками і медичними виробами із Національного переліку, харчування в стаціонарі та ін.
При цьому в рамках пакета радіологічного лікування безоплатними є також променева терапія, лікування методами ядерної медицини та забезпечення медичними виробами для проведення радіотерапії, витратними матеріалами. У рамках пакета лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями безоплатним є лікування методом еферентної терапії та/або із застосуванням аферезу клітин крові.

Міф другий. За дороговартісні обстеження на кшталт магнітно-резонансної томографії (МРТ) потрібно платити. 
Насправді — ні. Усі необхідні для якісного лікування методи діагностики, в тому числі МРТ, рентген, комп’ютерна томографія (КТ), ендоскопічні дослідження, ультразвукові дослідження (УЗД), сцинтиграфія тощо входять у пакети з лікування онкопатології. При цьому МРТ та КТ передбачені з внутрішньовенним контрастуванням.

У лікарнях, які мають договір на надання медичної допомоги пацієнтам з онкопатологією, всі ці обстеження можна зробити безоплатно. Ця медична допомога розрахована на пацієнтів з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом злоякісного новоутворення.

Міф третій. Лікувати рак безоплатно можна тільки за місцем проживання. 
Насправді людина, у якої виявили онкохворобу, може обрати будь-який медичний заклад у країні. Головне, щоб лікарня мала договір з НСЗУ за пакетами лікування онкопатології. Пацієнт отримує діагностику та лікування — НСЗУ заплатить тій лікарні, в якій перебуває пацієнт, незалежно від його місцепроживання та реєстрації.
Загалом НСЗУ уклала договори зі 115 медичними закладами на надання послуг з діагностики та лікування онкологічних хвороб. З них:
– 32 заклади надають послуги з діагностики та радіологічного лікування;
– 104 заклади — послуги з діагностики та хіміотерапевтичного лікування;
– 66 — послуги з лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Дізнатися, які лікарні мають договір з НСЗУ на лікування онкопатології, можна, подзвонивши на контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. А також знайти заклад можна на сайті НСЗУ на  дашборді.

Міф четвертий. За ліки все одно потрібно платити. 
Ні, лікарські засоби з Національного переліку як при стаціонарному, так і при амбулаторному лікуванні — гарантовані пацієнтам Програмою медичних гарантій.
Препарати для лікування онкопатології, які купують за бюджетні кошти, можна отримати в будь-якому куточку країни. Перевірити наявність препаратів у конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua. А на сайті державного підприємства «Медичні закупівлі України» є інформація про те, як діяти, якщо в лікарні закінчилися закуплені державою ліки. Крім того, інформація про наявність ліків у закладах має бути у місцевих департаментів охорони здоров’я.

Міф п’ятий. Якщо в лікарнях все одно відмовляють у безоплатному лікуванні онкопатології, нічого не можна зробити.
Якщо у медичному закладі, який має укладений договір із НСЗУ, у пацієнта вимагали купувати ліки, які є в Національному переліку основних лікарських засобів, або оплачувати послуги, які покриває Програма медичних гарантій, це порушення прав пацієнта та умов договору із НСЗУ. У такому разі необхідно подати звернення до НСЗУ. Це може зробити або сам пацієнт, або його уповноважена особа.

Якщо звернення подає уповноважена особа, потрібно надати документ, який підтверджує право подавати звернення від імені пацієнта. Такою є вимога закону «Про звернення громадян», яким керується НСЗУ при розгляді звернень. Документами, що підтверджують повноваження представника, можуть бути, наприклад, довіреність фізичної або юридичної особи, свідоцтво про народження дитини або рішення про призначення опікуном. Довіреність фізичної особи має бути посвідчена нотаріально.

Рекомендації щодо подачі звернення:

  1. Зазначте прізвище, ім’я та по батькові пацієнта, дату народження (у форматі день, місяць, рік народження) і вкажіть дату події, яка сталася з пацієнтом.
  2. Правильно вкажіть назву лікарні. Якщо маєте змогу, додайте код ЄДРПОУ — його легко знайти в інтернеті.
  3. Напишіть посаду, прізвище, ім’я та по батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки чи інші матеріали.
  4. Детально опишіть ситуацію: які саме ліки у вас вимагають докупити. За можливості зазначте суму коштів, яку вам довелося витратити або яку з вас вимагали. За можливості додайте копії чеків на ліки чи медичні послуги, які довелося придбати за власний кошт.
  5. Вкажіть свої контакти, які допоможуть з вами зв’язатися: номер телефону, електронну адресу.
    Подати звернення до НСЗУ можна через електронну форму на сайті або за безкоштовним номером 16-77.

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment