Розроблено клінічний протокол «Рак прямої кишки»

Устінов О.В.

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України повідомляє про оприлюднення проєкту наказу відомства «Про затвердження уніфікованого клінічного протоколу первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Рак прямої кишки».

Про документ

Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги (далі — УКПМД) «Рак прямої кишки» розроблений на основі сучасних принципів доказової медицини з метою покращення результатів надання медичної допомоги хворим на рак прямої кишки (далі — РПК) та створення єдиної комплексної, ефективної системи надання спеціалізованої онкологічної допомоги, а також реабілітації пацієнтів після проведеного спеціального протипухлинного лікування та надання за необхідності паліативної та симптоматичної допомоги пацієнтам з РПК. Заходи з профілактики, своєчасного виявлення цього захворювання та адекватного лікування дозволять суттєво покращити результати терапії пацієнтів з РПК, а також раціонально розподілити й оптимізувати витрати, пов’язані з його проведенням.

УКПМД розроблений на основі клінічної настанови «Рак прямої кишки», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених у клінічних настановах Національної мережі багатопрофільних онкологічних закладів США (National Comprehensive Cancer Network — NCCN) Clinical Practice Guidelines in Oncology: Rectal Cancer Version 2.2022.

У УКПМД зосереджено увагу на основних етапах надання медичної допомоги пацієнтам з РПК. Основними завданнями при розробці протоколу було забезпечення якості, ефективності та рівних можливостей доступу до медичної допомоги пацієнтам з РПК, створення єдиних принципів щодо здійснення профілактики, діагностики, лікування та подальшого спостереження пацієнтів, а також обґрунтування кадрового забезпечення та ресурсного оснащення закладів охорони здоров’я (далі — ЗОЗ).

УКПМД розроблений мультидисциплінарною робочою групою, до якої увійшли представники різних медичних спеціальностей: онкологи, хірурги-онкологи, лікарі-патологоанатоми, радіологи, лікарі з променевої терапії, лікарі загальної практики — сімейної медицини.

Відповідно до ліцензійних вимог та стандартів акредитації у ЗОЗ має бути внутрішній документ, що визначає взаємодію їх структурних підрозділів, медичного персоналу тощо.

Проєкт наказу МОЗ

УНІФІКОВАНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПРОТОКОЛ ПЕРВИННОЇ ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ «РАК ПРЯМОЇ КИШКИ»

КЛІНІЧНА НАСТАНОВА

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються протягом 15 днів з дня оприлюднення в письмовому або електронному вигляді за адресою: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7, e-mail: moz@moz.gov.ua, gulenko@dec.gov.ua.

За матеріалами moz.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment