Синхронні та етапні резекції печінки у хворих на метастатичний колоректальний рак

Щепотин И.Б., Колесник А.А., Лукашенко А.В., Бурлака А.А., Приймак В.В., Халилеев А.А.

Хірургічне лікування синхронного метастатичного колоректального раку (МКРР) залишається єдиним методом, який покращує загальну 5-річну виживаність. На сьогодні залишається актуальним питання про доцільність та ефективність застосування синхронних оперативних втручань при метастатичному ураженні печінки у хворих на синхронний МКРР.

Проаналізовано результати лікування 98 хворих на МКРР із синхронним ураженням печінки, які отримували синхронні (група А, n=40) та етапні (група Б, n=58) резекції печінки в науково-дослідному відділенні пухлин органів черевної порожнини та заочеревинного простору Національного інституту раку МОЗ України в період з 2008 по 2012 р.

Загальна 3-річна виживаність у групі хворих із синхронними резекціями (група А) становила 42% та в групі Б — 55% (р=0,22). Сумарний рівень післяопераційних ускладнень у групах А та Б після завершення хірургічних етапів статистично не відрізнявся, становлячи 30 та 35,7% у групах А (n=40) та Б (n=28) відповідно (р=0,83). Меншу тривалість оперативного втручання зареєстровано в групі А (316,3±10,3 хв), тоді як у групі Б — 484,1±18,3 хв (р<0,001). Хворі після етапних резекцій довше перебували в стаціонарі — 23,3±0,8 ліжко-дня, тоді як після синхронних — 10,2±0,4 ліжко-дня (р<0,001).

Аналіз проведених досліджень вказує на необхідність розробки диференційного підходу в хірургічному лікуванні синхронного МКРР. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вивчення факторів прогнозу та критеріїв для відбору хворих у групи хірургічного лікування, оцінки економічного ефекту, якості життя хворих.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment