Метод профілактики лімфоцеле після тазової лімодисекції у хворих на рак матки

Cамохвалова О.О., Турчак О.В.

Стандартною складовою хірургічного лікування хворих на рак шийки (РШМ) та тіла матки (РТМ) є тазова лімфодисекція, яка може стати причиною виникнення лімфодренажних ускладнень, до яких відносять утворення лімфатичних заочеревенних кіст (лімфоцеле).

У відділенні онкогінекології Національного інституту раку розроблено лімфоангіостатичний засіб профілактики лімфоцеле. Методика полягає в наступному: після виконання здухвинної лімфодисекції проводять санацію зони дисекції, при необхідності — коагуляційний гемостаз. Порожнини, які утворилися внаслідок видалення жирової клітковини з лімфатичними вузлами, заповнюють адгезивним гемостатиком. Дану методику застосовано у 20 хворих на РШМ і РТМ І стадії, яким було виконано тазову лімфодисекцію. Контролем у даному дослідженні була група з 30 хворих, у яких не застосовували лімфостатичний компонент. Відбір до обох груп здійснювали шляхом рандомізації.

У післяопераційний період контролювали об’єм лімфореї протягом перших 3 діб. У середньому він становив у 1-й групі 80 мл/добу, у 2-й — 170 мл/добу (р<0,01). На 7-й день проводили ультразвукове дослідження малого таза: у 1-й групі в ділянці здухвинних судин виявлено гідрофільні утворення розміром до 3 см у 5 пацієнток, у 2-й — у 12 хворих.

Спостереження за пацієнтками триває. У дизайн дослідження входить УЗД-контроль щомісячно, дослідження та реєстрація пізніх проявів лімфодренажних порушень — лімфостазу нижньої частини тіла.

Дана методика в поєднанні з особливостями дренування зони дисекції та застосуванням терапевтичних засобів у післяопераційний період може суттєво зменшити кількість лімфогенних порушень після розширених онкогінекологічних операцій.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment