Профілактика та лікування неврологічних побічних ефектів, викликаних застосуванням таксанвмісних схем поліхіміотерапії, у хворих на рак грудної залози

Муса О.Н. , Мацишевська І.В., Одарченко Н.Я.

Мета дослідження — доведення ефективності застосування препарату супроводу габапентину як засобу для профілактики та усунення побічних ефектів з боку нервової системи, викликаних застосуванням таксанвмісних схем, у хворих на рак грудної залози.

У групу спостереження включено 92 пацієнтки, хворих на рак грудної залози. Вік хворих становив від 35 до 65 років, середній вік — 56,2± 2,5 року. Усі пацієнтки перебували в III і IV стадії процесу. Перед початком лікування у хворих проводили спіральну комп’ютерну томографію голови для виявлення метестазів у головному мозку, за наявності яких у дослідження не включали. Схема поліхімотерапії (ПХТ) включала 2 цикли — паклітаксел 175 мг • м2 + доксорубіцин 50 мг • м2 з інтервалом у 21 день. Під час першого циклу відзначали неврологічні розлади: нудоту, блювання, паралітичну непрохідність кишечнику; периферичну сенсорну нейропатію, запаморочення, головний біль, артралгію, міалгію. Під час другого циклу хворих поділено на 3 групи залежно від прийому комбінації ліків. Перша група — ПХТ+габапентин 100 мг/добу — 30 хворих; друга група — ПХТ+вітамін В12+ібупрофен 4 мг — 30 пацієнтів, третя група — самостійно ПХТ — 32 особи. У дослідну групу включено габапентин (1-(амінометил)-циклогексаноцтова кислота), структурний аналог гамма-аміномасляної кислоти, який спочатку був зареєстрований у 1994 р. як антиепілептичний засіб. Досить швидко продемонстрував свою здатність усувати нейропатичний біль при невралгії та нейропатії різного походження, у тому числі токсичного. Випускається в таблетках по 100 мг. Встановлено, що в контрольній групі пацієнтів із самостійною ПХТ побічні ефекти посилилися. У групі ПХТ+вітамін В12+ібупрофен 4 мг побічні ефекти проявилися практично без змін. У дослідній групі виявлено різке зменшення вираженості проявів усіх симптомів, у 14 пацієнтів близько половини симптомів, які мали місце під час першого циклу, не відзначали зовсім.

Препарат габапентин є високоефективним засобом для профілактики та лікування неврологічних побічних ефектів, викликаних таксанвмісними схемами ПХТ, у хворих на рак грудної залози.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment