Оцінка виживаності хворих на рак шлунка II cтадії залежно від проведеного лікування

Левик О.М.

Вивчено залежність виживаності хворих на рак шлунка II стадії залежно від проведеного оперативного чи комплексного лікування.

Проаналізовано історії хвороби 163 пацієнтів з верифіковано раком шлунка II стадії, прооперованих у Запорізькому обласному клінічному онкологічному диспансері з 2000 по 2012 рр. У хворих виконано субтотальні резекції шлунка та гастректомії або проведено комплексне лікування (оперативне втручання та хіміотерапія). Для оцінки виживаності використовували метод Каплана — Мейєра. Порівняння кривих виживаності проводили за допомогою логрангового критерію. Дослідження здійснено відповідно до вимог біоетичного комітету Запорізького державного медичного університету.

При вивченні виживаності хворих на рак шлунка II стадії після гастректомій виявлено найкращі показники виживаності при виконанні гастректомій з рівнем лімфодисекції D2 порівняно з комбінованою і D1-гастректомією (медіани виживаності становили 50; 21,3; 18,9 міс відповідно). Медіана виживаності хворих на рак шлунка II стадії, у яких проведено тільки оперативне лікування, порівняно з групою пацієнтів з додатковою ад’ювантною хіміотерапією, становила 55,7 та 85,2 міс відповідно.

Проведення гастректомій з рівнем лімфодисекції D2 поліпшує виживаність хворих на рак шлунка ІІ стадії.

Поєднання оперативного лікування з ад’ювантною поліхіміотерапією значно подовжує життя пацієнтів.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment