Застосування черезкатетерної артеріальної емболізації при кровотечі з нижніх сечовивідних шляхів

Головко С.В., Кобірніченко А.А., Троїцький І.Л., Савицький О.Ф., Кулик О.І.

У статті проаналізовано результати застосування черезкатетерної артеріальної емболізації при стійкій кровотечі з сечового міхура або передміхурової залози за умови неефективності консервативної гемостатичної терапії.

Загалом з 2010 по 2013 р. у клініці урології ГВМКЦ «ГВКГ» виконано 26 ангіографічних процедур у 24 хворих чоловіків (середній вік — 72 роки). Причиною кровотечі був рак сечового міхура (19 хворих) та передміхурової залози (5 пацієнтів). Після ретроградної перкутанної катетеризації стегнової артерії хворому виконували селективну ангіографію внутрішніх клубових артерій та суперселективну катетеризацію простатичних чи сечоміхурових гілок з подальшою їх емболізацією желатиновими мікрочастками. Оцінку результатів проводили клінічно та за допомогою контрольних ангіографій.

Зупинки кровотечі досягнуто у 19 хворих у середньому протягом 3 днів, що становило 79,2% клінічної успішності. У решти 5 пацієнтів кровотеча продовжувалася або рецидивувала протягом 1 міс із нижчою інтенсивністю, тому було виконано повторну емболізацію.

У 3 хворих зафіксовано ускладнення, зумовлені регресом пухлини, у вигляді симптомів ендогенної інтоксикації. Післяопераційна летальність, спричинена супутньою серцево-судинною патоло­гією, становила 7,7% (2 випадки).

Черезкатетерна артеріальна емболізація є ефективним та безпечним методом контролю кровотечі з сечового міхура або передміхурової залози при безуспішному консервативному лікуванні. Цей метод варто розглядати як малоінвазивний, паліативний захід, що дозволяє контролювати загрозливу для життя кровотечу з нижніх сечовивідних шляхів та допомагає досягти стійкого гемостазу.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment