Фактори ризику раку грудної залози у жінок Закарпатської області

Одошевська О.М.

За останні 10 років захворюваність на рак грудної залози (РГЗ) підвищилася майже в 2 рази, грубий показник становить 70,9 на 100 тис. населення. Розробка та реалізація програм ранньої діагностики поряд з первинною та вторинною профілактикою є головним напрямом у боротьбі з РГЗ. РГЗ — захворювання, що виникає в результаті поєднаної дії багатьох чинників — генетичних, конституційних, пов’язаних із впливом зовнішнього середовища, соціально-економічних та ін.

Мета дослідження полягає у визначенні впливу факторів анамнезу та способу життя пацієнток на імовірність розвитку доброякісних новоутворень та РГЗ.

На основі доведених факторів ризику РГЗ була розроблена анкета-опитувальник, яка включала 27 питань. Відібрано 407 анкет та розподілено на групи залежно від діагнозу: група РГЗ — 132 анкети, доброякісних змін — 86, група контролю — http://celebrexgeneric-online.org/ 189.

Зв’язку місцевості проживання з діагнозом не відзначали (р=0,3384). РГЗ частіше виникав у пацієнток у віці старше 50 років (відмінність між середнім віком пацієнток з РГЗ та конт­рольної групи +5,5 років; р=0,000628), а доброякісні зміни — у why to avoid alcohol with flagyl пацієнток у віці молодше 40 років (відмінність склала generic for lipitor −4,3 року; р=0,0297). Найбільш цінними предикторами РГЗ є: поява симптомів при nexium over the counter самообстеженні (р<2,2•10−16), наявність маститу (р=1,348•10−11), стресових ситуацій в анамнезі (р=7,557•10−16), ранній вік менархе (р=4,829•10−9). Виявлено, що штучна менопауза, гіпертонічна хвороба та діабет не проявляють статистичного зв’язку зі змінами в грудних залозах.

Підтверджено вплив більшості відомих факторів ризику на розвиток РГЗ, що дозволяє впроваджувати селективний скринінг у регіоні.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment