В Україні відзначили День людей з історією раку

Устінов О.В.

У першу неділю червня у світі відзначають День людей з історією раку. Він присвячений тим, кому щойно встановили діагноз «рак», хто вже проходить лікування, перебуває в ремісії чи отримує паліативну допомогу. Цей день покликаний підтримати людей, які щойно дізналися про свій діагноз, їхніх рідних і близьких та відзначити внесок медичних працівників, для яких допомога пацієнтам стала справою життя. Всі вони — рідні, друзі, медики — це команда, яка допомагає людині з онкозахворюванням пройти складний шлях до одужання.

День людей з історією раку — це також можливість нагадати про те, що ця хвороба може бути виліковною, а життя триває навіть попри складні обставини.

Ситуація в Україні

Серед усіх хвороб рак посідає в Україні 2-ге місце за поширеністю. До того ж повномасштабна війна ускладнила становище пацієнтів. Проте Україна продовжує розбудову медичної системи, зокрема — онкологічної служби. Попри війну Програма медичних гарантій покриває всі види медичної допомоги для пацієнтів з онкозахворюваннями: від діагностики до лікування, реабілітації й паліативної допомоги. Крім того, МОЗ допомагає із медичною евакуацією хворих на рак на лікування в медичні заклади за кордоном.

Довідка

Термін «cancer survivors» (люди з історією раку) для позначення будь-якої людини з діагнозом «рак» з моменту його встановлення запропонувала організація National Coalition for Cancer Survivorship (NCCS). Пізніше NCCS розширила визначення терміну, додала до нього сім’ю, близьких друзів, які будь-яким чином стали дотичними до діагнозу.

Перший День людей з історією раку (National Cancer Survivors Day) проведено 5 червня 1988 р. в Сполучених Штатах Америки. Сьогодні цей день відзначають у багатьох країнах світу.

В Україні вшанування цього дня ініціював благодійний фонд Inspiration Family. Кабінет Міністрів України затвердив проєкт Указу президента про офіційне відзначення Дня людей з історією раку 15 грудня 2021 р.

За матеріалами moz.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment