Для лікування онкологічної патології закуплено 15 лінійних прискорювачів

Устінов О.В.

На замовлення Міністерства охорони здоров’я державним підприємством «Медичні закупівлі України» (МЗУ) придбано 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів «Elekta Harmony».

Про це повідомляють у МОЗ України і зазначають, що закупівля відбулася з рекордною економією. Очікувана вартість становила понад 1 млрд грн. Водночас фінальна вартість закупленого обладнання майже вдвічі нижча — 541 млн грн. Завдяки ефективній роботі з ринком та якісній комунікації з постачальниками МЗУ заощаджено 482 млн грн, або 47% бюджету.

Лінійні прискорювачі є надзвичайно дороговартісним та інноваційним обладнанням, яке використовується для лікування онкологічних захворювань. Зазначимо, що у такій кількості медобладнання придбано централізовано державним коштом вперше.

Коментар Віктора Ляшка

«Політика героїв у медичній сфері — це не тільки про травму чи реабілітацію. Це і про ті хвороби, динаміка яких зростає, а вік молодшає, — як наслідок повномасштабної війни, що розвʼязана росією. На жаль, вони залишаться з нами ще не на один рік. Онкопатології в їх числі. Тому працюємо над тим, аби українські пацієнти мали доступ до якісного сучасного лікування та діагностики. Саме тому закупівля 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів для онкоцентрів — ще один крок у цьому напрямі, адже попри війну МОЗ разом із партнерами працюють, аби якісна та безоплатна медична допомога були доступні кожному, хто цього потребує», — повідомив міністр охорони здоров’я України В. Ляшко.

Про ефективність систем

Такі системи дозволяють за допомогою рентгенівського або гамма-випромінювання впливати безпосередньо на ракові клітини чи пухлини у внутрішніх органах пацієнта, знищуючи або зупиняючи їх зростання і намагаючись мінімізувати пошкодження здорових тканин. Так, терапія тяжких стадій онкопатології може відбуватися без хірургічного втручання та з більшою ефективністю.

Коментар Едема Адаманова

«Успішна закупівля лінійних прискорювачів доводить, що Україна вийшла на якісно новий рівень забезпечення потреб пацієнтів, адже йдеться про процедуру з найвищою очікуваною вартістю в історії МЗУ. Попри всі складнощі нам вдалося забезпечити потребу онкологічних хворих в інноваційному обладнанні на рівні держави. Завдяки лінійним прискорювачам лікарі зможуть здійснювати точне, ефективне і персоналізоване лікування ракових пухлин з мінімальними побічними ефектами у пацієнтів», — наголосив Е. Адаманов, генеральний директор МЗУ.

Лінійні прискорювачі розподілять в онкоцентри Сумської, Рівненської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Полтавської, Черкаської, Херсонської, Волинської, Івано-Франківської, Одеської, Кіровоградської, Харківської областей та до Національного інституту раку.

За матеріалами moz.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment