Відбулася зустріч НСЗУ з організаціями пацієнтів, хворих на онкопатологію

Устінов О.В.

Днями відбулася зустріч фахівців Національної служби здоров’я України з представниками пацієнтських організацій, що займаються питаннями онкологічних захворювань.

Зустріч ініційовано Національною службою здоров’я задля обговорення питань функціонування онкологічних пакетів у 2024 р., а також реалізації пакетів медичної допомоги за Програмою медичних гарантій у 2025 р., за якими надаватимуться медичні послуги з лікування онкологічних захворювань.

Подробиці

Голова Національної служби охорони здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак, заступниця голови НСЗУ Ірина Кондратова та директорка Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами НСЗУ Світлана Дудник поспілкувалися з представниками Inspiration Family, Всеукраїнської громадської організації онкоінвалідів «Разом проти раку», Громадської організації «Афіна. Жінки проти раку», Всеукраїнського благодійного фонду «Запорука», Благодійного фонду (БФ) пацієнтів «Крапля крові», БФ «Крила надії», БФ «Пацієнти України».

Коментар Наталії Гусак

«Цього тижня маємо кілька важливих зустрічей з питань онкологічної допомоги, бо вже зараз готуємо Програму медичних гарантій–2025 (ПМГ–2025) і визначаємо проблемні питання, а за онкологічним напрямком бачимо доволі нелогічну ситуацію: коштів, які сплачує НСЗУ онкоцентрам, — цілком достатньо, проте пацієнти продовжують скаржитися на оплати за послуги з лікування та діагностики, що входять до онкологічних пакетів, та вимагання «благодійних» внесків», — зазначила Н. Гусак.

Голова НСЗУ зауважує, що під час зустрічі було почуто багато позитивних відгуків про надання якісної та безоплатної медичної допомоги в закладах онкологічного профілю Кіровоградської, Івано-Франківської, Вінницької обл. Водночас на деякі регіони представники пацієнтських організацій просили звернути особливу увагу. Серед так званих «больових точок» — платні дослідження, відсутність деякого обладнання, великі черги на проведення комп’ютерної томографії (КТ).

Також Н. Гусак повідомила, що НСЗУ розпочинає масштабне переформатування експертних робочих груп з підготовки пропозицій до ПМГ–2025, а також те, що найближчим часом розпочнеться процес формування Ради громадського контролю при НСЗУ.

«Вдячна всім учасникам за активне представництво пацієнтів та конструктивний діалог щодо покращення якості медичних послуг. Ми завжди відкриті до співпраці та пропозицій», — сказала голова НСЗУ Н. Гусак на завершення зустрічі.

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment