Рання діагностика онкологічних захворювань: які обстеження є безоплатними?

Устінов О.В.

Які шість обстежень, що дозволяють виявити онкопатологію на ранніх стадіях, покриває Програма медичних гарантій? Чи можна зробити мамографію у приватній клініці безоплатно? Чи потрібно додатково платити за анестезію при таких обстеженнях? Національна служба здоров’я України (НСЗУ) відповідає на найпоширеніші питання. 

В успішному лікуванні пацієнтів онкологічного профілю дуже важливу роль відіграє їх раннє виявлення. До Програми медичних гарантій входить шість досліджень, які дозволяють виявити рак на ранніх стадіях. Це такі пакети послуг:

  • мамографія — обстеження молочних залоз;
  • гістероскопія — обстеження матки;
  • езофагогастродуоденоскопія (гастроскопія) — обстеження стравоходу і шлунка;
  • колоноскопія — обстеження товстого кишечнику;
  • цистоскопія — обстеження сечового міхура;
  • бронхоскопія — обстеження трахеї та бронхів.

Як пацієнту або пацієнтці зробити обстеження для раннього виявлення онкозахворювання безоплатно?

Доцільність обстеження визначає саме лікар для кожного конкретного пацієнта. Якщо лікар вбачає необхідність у проходженні мамографії, бронхоскопії чи іншого обстеження, то створить направлення. За направленням лікаря, з яким укладено декларацію, або за направленням лікуючого лікаря обстеження з раннього виявлення онкозахворювання є безоплатним.

Під час направлення на дослідження для раннього виявлення раку лікар керується критерієм віку пацієнтів, оскільки з віком ризики зростають:

  • мамографію призначають з 40 років;
  • гістероскопію — з 50 років;
  • гастроскопію — з 50 років;
  • колоноскопію — з 40 років;
  • цистоскопію — з 50 років;
  • бронхоскопію — від 50 років.

Пацієнти такого віку з направленням від лікаря можуть пройти дослідження безоплатно в медичних закладах, які мають договори з НСЗУ за відповідними напрямами.

Як пройти обстеження безоплатно до досягнення вказаного віку?

Якщо людина не досягла зазначеного віку, але потребує дослідження з ранньої діагностики онкопатології і має направлення від лікаря, то пройти обстеження можна в медичних закладах, які надають послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Але потрібно дізнатися, чи є в такій лікарні необхідне обладнання.

Зверніть увагу: якщо пацієнт хоче пройти певні дослідження самостійно, не маючи на це рекомендацій лікаря, він може зробити це за власні гроші. І оплатити обстеження офіційно в лікарні.

Як знайти медзаклад, де можна зробити обстеження з ранньої діагностики онкопатології?

На сайті НСЗУ відкрийте розділ «Е-дані» та оберіть «Аналітичні панелі (дашборди)». Далі потрібно відкрити дашборд «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій». На третій сторінці у полі фільтрів оберіть область або населений пункт, а в «Групі послуг» — один з пакетів: «Мамографія», «Гістероскопія», «Езофагогастродуоденоскопія», «Колоноскопія», «Цистоскопія», «Бронхоскопія». Дашборд покаже всі заклади, які мають договір на пакет, а також їх контакти.

Якщо ви не маєте можливості скористатися пошуком через дашборд, зателефонуйте до контакт-центру за номером: 16-77. Оператор підкаже найближчий медзаклад, що уклав відповідний договір.

Чи можна пройти обстеження з ранньої діагностики онкопатології у приватній клініці безоплатно?

Так, у тих приватних лікарнях, або у лікарів — фізичних осіб — підприємців, які уклали договір з НСЗУ за певним пакетом послуг. Наприклад, мамографію можна зробити у 25 приватних лікарнях, колоноскопію — у 40, гастроскопію — у 42, гістероскопію — у 23, цистоскопію — у 21, бронхоскопію — у 15. Адреси таких клінік є на дашборді НСЗУ. У фільтрах, окрім медичних пакетів, потрібно також обрати форму власності медичного закладу — приватний або фізична особа — підприємець.

Що гарантується безоплатно пацієнтам під час ранньої діагностики онко?

Незалежно від форми власності в лікарні, яка має відповідний договір з НСЗУ, пацієнт або пацієнтка з направленням отримають безоплатно наступні послуги:

  • консультацію лікаря;
  • безпосередньо дослідження (мамографію, цистоскопію або інше з шести вказаних вище);
  • аналіз і опис результатів;
  • запис результатів на цифровий носій пацієнтів за бажанням;
  • місцеву або загальну анестезію під час проведення гістероскопії, бронхоскопії, езофагогастродуоденоскопії, колоноскопії та цистоскопії.

Повний перелік послуг дивіться на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2023» (п. 21–24, 27, 31).

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment