Рак легень: безоплатне лікування отримали понад 60 тис. українців

Устінов О.В.

61 735 пацієнтів з основним діагнозом «рак легень» пройшли лікування в межах Програми медичних гарантій у 2021–2024 рр. Таку статистику навела заступниця голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Ірина Надашкевич під час конференції «Рак легень: комплексне лікування», яка проходила 22–23 березня 2024 р. у Кропивницькому.

Подробиці

У заході також узяли участь перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров, онкологи, торакальні хірурги, ендоскопісти та інші фахівці з лікування онкологічних захворювань. Конференція відбулася у Кропивницькому на базі Лікарні Святого Луки/«Ацинусу».

І. Надашкевич розповіла про надання медичної допомоги хворим на онкопатологію через призму реалізації Програми медичних гарантій. Вона зазначила, що спостерігається, на жаль, тенденція до збільшення кількості пацієнтів з онкопатологією кожного року.

«Цифри говорять самі за себе: у 2021 р. хіміотерапевтичне лікування пройшли понад 112 тис. осіб, а у 2022 та 2023 рр., у час повномасштабної війни з урахуванням втрати 20% територій та виїзду українців за кордон, кількість пацієнтів з хіміотерапією становить 81 та 86 тис. відповідно. Також зростає кількість пацієнтів із раннього виявлення пухлин. Зокрема, за пакетом «Бронхоскопія» медичні послуги протягом 2021–2024 рр. отримали понад 42 тис. пацієнтів, 10 189 із них — з основним діагнозом «рак легень». Найпоширеніший діагноз за цим пакетом — злоякісне новоутворення верхньої долі бронхів або легень — 37%», — розповіла заступниця голови НСЗУ.

За терапію онкопатології протягом 2021–2023 рр. НСЗУ виплатила медичним закладам 16,7 млрд грн. Щороку ця частка виплат становить 3–4% від річної суми Програми медичних гарантій. Зараз 112 закладів мають договір із НСЗУ на надання допомоги пацієнтам з новоутвореннями.

І. Надашкевич подякувала медикам за їхню працю: «Лікар-онколог — це не просто лікар, який дає надію, він показує, що життя є. Держава та лікарі спільно роблять усе, щоб пацієнти з онкозахворюваннями були захищені максимально. Тому Програма медичних гарантій спрямовує кошти на цей напрям, щоб попри війну українці мали доступ до безоплатного та якісного лікування онкопатології».

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment