Скільки держава виділяє грошей на лікування онкопатології у 2024 р.?

Устінов О.В.

Бюджет, який запланований на лікування онкологічних захворювань за Програмою медичних гарантій у 2024 р., становить понад 6,3 млрд грн, ще понад 682 млн грн виділено на обстеження для ранньої діагностики новоутворень. Такі суми державного фінансування оприлюднила голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак під час зустрічі, що відбулася днями, з керівниками онкологічних центрів України.

Подробиці

У заході взяли участь представники 30 обласних і столичних онкозакладів, а також заступниці голови НСЗУ Ірина Кондратова та Ірина Надашкевич, і директорка Департаменту стратегії універсального охоплення населення медичними послугами НСЗУ Світлана Дудник.

Коментар Наталії Гусак

Н. Гусак розповіла про фінансову спроможність обласних онкоцентрів, які надають допомогу за Програмою медичних гарантій, та зауважила, що більшість закладів має на своїх рахунках суттєві фінансові залишки.

«У 2024 р. НСЗУ вже оплатила законтрактованим онкоцентрам понад 803 млн грн за хіміотерапевтичне лікування та супровід, 658 млн — за радіологічне лікування, 425 млн — за лікування гематологічних та онкогематологічних захворювань, — озвучила цифри голова НСЗУ. — Тож не можна говорити, ніби держава щось не доплачує. Фінансові залишки на рахунках свідчать про те, що тарифи на лікування онкопатології є достатніми, аби покрити весь обсяг лікування людини, включно з ліками. Утім, попри вчасні та чесні оплати, практично щодня ми отримуємо скарги від пацієнтів та пацієнтських організацій на те, що лікарі пишуть списки ліків, які треба придбати за власний кошт, розповідають, нібито комп’ютерна томографія (КТ) з контрастуванням не покривається Програмою медичних гарантій, беруть гроші за гістологічний аналіз та рентген. А саме скарги є показником ризикоорієнтованості та того, що кошти, які мають надходити у вигляді якісних послуг, не доходять до пацієнтів, тож онкоцентрам варто подбати про ефективніше використання коштів».

Зокрема, за хіміотерапевтичне лікування одного пацієнта віком до 18 років НСЗУ сплачує 130 848 грн, від 18 років і старше — 35 702 грн.

Тариф за радіологічне лікування дорослих і дітей становить від 51 368 до 77 052 грн.

За терапію гематологічних та онкогематологічних захворювань у одного пацієнта віком до 18 років НСЗУ сплачує 223 882 грн, від 18 років і старше — 61 329 грн.

«Жоден онкоцентр на сьогодні не є фінансово неспроможним, — зазначила Н. Гусак. — Тому питання: чому кошти лежать на рахунках, а не йдуть на потреби пацієнтів? Чому на закупівлю лікарських засобів, відповідно до договорів з НСЗУ, в окремих закладах витрачається лише 6–7% від бюджету, а пацієнти платять за інструментальну діагностику, ліки та аналізи. Так не повинно бути. Хочу відмітити онкоцентри, які вміють ефективно керувати коштами і в такий спосіб виконувати всі вимоги НСЗУ щодо надання безоплатних медичних послуг нашим громадянам».

За матеріалами nszu.gov.ua

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment