Морфологічна діагностика пухлин м’яких тканин

Горбоконь Н.М., Діброва Ю.В.

Мета дослідження — визначення особливостей імуногістохімічного типування для диференційної діагностики пухлин м’яких тканин.

Застосовано гістологічні та імуногістохімічні методи дослідження з використанням антитіл до віментину,

CD99, S-100 протеїну, епітеліального мембранного антигену, цитокератину 7 і 19.

Проведено морфологічний аналіз онкологічного захворювання у 2 пацієнтів: чоловіка 42 років та жінки у віці 61 року. Гістологічно пухлини мають веретеноподібну будову та характеризуються вираженим клітинним атипізмом. Така морфологічна картина може зустрічатися при фібросаркомі, монофазній синовіомі або злоякісній пухлині з оболонок периферичних нервів.

Для диференційної діагностики зазначених пухлин призначено імуногістохімічне дослідження. За його результатами обидві пухлини давали позитивну дифузну реакцію на віментин, помірну нерівномірну позитивну реакцію на СD99, нерівномірну дифузну позитивну реакцію на епітеліальний мембранний антиген та вогнищеву позитивну реакцію на цитокератини 7 та 19. В одному з випадків відзначали помірну позитивну реакцію клітин на S-100 протеїн, а в іншому — негативну. Отже, морфологічна картина пухлин та результати імуногістохімічного типування дозволили нам в обох випадках встановити діагноз монофазної синовіоми.

Проведене комплексне морфологічне дослідження підтвердило, що фібросаркома має бути діагнозом виключення. Отримані результати показали, що імуногістохімічне типування із застосуванням широкої панелі антитіл є достовірним методом, який потрібно використовувати для визначення гістогенезу пухлин м’яких тканин.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment