Сучасні підходи до оперативного лікування початкових стадій раку грудної залози

Смоланка И.И., Солодянникова О.И., Скляр С.Ю., Кострыба А.И.

Метою роботи було покращення якості життя пацієнток, оперованих з приводу раку грудної залози (РГЗ).

Досліджено 90 хворих на РГЗ у початковій стадії у віці від 39 до 74 років. У пацієнток до операції проводили КТ-дослідження та лімфосцинтиграфію з метою оцінки стану регіонарних лімфовузлів. При встановленні РГЗ Т in situ, Т1N0M0 та T2N0M0 (при розмірі пухлини <3 см) інтраопераційно досліджували сторожовий лімфатичний вузол (СЛВ).

Методика сцинтиграфічної візуалізації та інтраопераційної детекції СЛВ за допомогою гамма-лічильника (25 хворих) полягала у проведенні двох етапів. Для виконання статичної сцинтиграфії мічений 99mТс нанокол (0,4 мл, активністю 200–400 МБк) вводили перитуморально (підшкірно, над пухлиною). Запис сцинтиграфії проводили через 30 хв і 2 год після ін’єкції. У разі успішної візуалізації СЛВ на шкірі пацієнтки визначалася його проекція, та через 1 добу проводили інтраопераційну детекцію СЛВ за допомогою портативного гамма-лічильника, здійснювали його резекцію та гістологічний експрес-контроль. Для детекції СЛВ хромографічним методом (65 хворих) під час операції використано 1% водний розчин метиленового синього, 3 мл якого вводили навколо пухлини. Накопичення препарату в місцях розташування СЛВ відзначали через 15 хв, забарвлений СЛВ вилучали та проводили гістологічне експрес-дослідження, за результатами якого виконували регіонарну лімфодисекцію в необхідному обсязі.

Візуалізація СЛВ з використанням 99mTc-наноколу, наноцису була успішною у 92%. При візуалізації СЛВ розчином барвника ефективність методу становила 90,8%. При комплексному застосуванні 2 методів точність діагностики підвищувалася до 95%. При негативних СЛВ та морфологічному підтвердженні N0 у пацієнток з РГЗ стадії Т in situ та Т1N0M0 повну регіонарну лімфодисекцію не виконували, що не вплинуло на віддалені результати лікування та допомогло уникнути багатьох післяопераційних ускладнень.

Комплексне інтраопераційне дослідження СЛВ є сучасним і ефективним методом детекції стану лімфатичних вузлів, яке дозволяє визначити показання та обсяг лімфодисекції при лікуванні хворих на РГЗ у початкових стадіях, що суттєво покращує якість життя пацієнток.

Підпишіться на нас у соціальних мережах:
Коментарів немає » Додати свій
Leave a comment